Deutsch
Ελληνικά
20.06.2017 11:07 Age: 3 yrs

Χαιρετισμός

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου


 

 

στην  εκδήλωση αποχαιρετισμού

 

του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Düsseldorf

 

κ. Γρηγορίου Δελαβέκουρα

 

 

 

(Düsseldorf, 18 Ιουνίου 2017)

 

 

 

 

 

Η θητεία ενός διπλωμάτη σήμερα σε ένα προξενείο είναι τόσο σύντομη που μπορεί να μείνει απαρατήρητη. Το όνομά του μπορεί να εμφανίζεται απλώς σε κάποιο πληροφοριακό έντυπο και η φωτογραφία του ίσως στην κοσμική στήλη του τοπικού τύπου - ίσως όμως και όχι... Μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο μας αποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει για το πρόσωπο που ήρθαμε να αποχαιρετίσουμε σήμερα.

 

 

 

Εντιμότατε κ. Γενικέ,

 

αγαπητέ Γρηγόρη Δελαβέκουρα!

 

 

 

Όπως έχετε καταλάβει είμαστε ιδιαίτερα αμήχανοι τη στιγμή αυτή που πρέπει να αποχωριστούμε. Έχετε μπει τόσο μέσα στην καρδιά μας, στην καρδιά των Ελλήνων της Βορείου Ρηνανίας - Βεστφαλίας που δύσκολα μπορούμε να σας αφήσουμε να φύγετε.

 

 

 

Τι μας εντυπωσίασε σε σας τα χρόνια αυτά που είστε κοντά μας:

 

 

 

Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι γνωρίζετε αν όχι όλους, σχεδόν όλους τους Έλληνες της προξενικής σας περιοχής - πολλούς από αυτούς με τα μικρά τους ονόματα. Ότι γνωρίζετε τις αρχές και εξουσίες της προξενικής σας περιοχής -κάποιους από αυτούς επίσης με τα μικρά τους ονόματα. Ότι διατηρείτε τακτικές επαφές μαζί τους και προωθείτε τη δικτύωσή τους με τον ελληνισμό. Η αμεσότητα και η διεισδυτικότητα του χαρακτήρα σας δεν αφήνει άλλωστε και πολλά περιθώρια στο συνομιλητή σας.

 

 

 

Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι έχετε αποδεχθεί όλες τις προσκλήσεις και παραβρεθεί σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις του Ελληνισμού αυτά τα χρόνια της θητείας σας. Έχω την εντύπωση ότι πλέον κόβετε περισσότερες βασιλόπιτες απ΄ ότι οι ιερείς των ενοριών μας. Και είμαι βέβαιος, ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έχετε επισκεφθεί περισσότερες φορές τις ενορίες μας εδώ στο κρατίδιο, έχετε συμμετάσχει σε περισσότερα πανηγύρια και έχετε παρακολουθήσει πιο πολλές παροικιακές εκδηλώσεις απ΄ ότι ο Μητροπολίτης και οι Επίσκοποί μας.

 

 

 

Έχετε διατελέσει Γενικός Πρόξενος την εποχή που η Πατρίδα μας περνά μια από τις χειρότερες κρίσεις από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Δεν ξέρω αν η θεία Πρόνοια σας έστειλε αυτούς τους δύσκολους καιρούς σε τούτη εδώ τη δύσκολη χώρα, πάντως καταφέρατε με την παρουσία και τη δράση σας να περάσετε το μήνυμα το οποίο τονίζω πάντα στις συζητήσεις μου: η κρίση της πατρίδας μας είναι οικονομική, όχι πολιτισμική. Παρουσιάσατε παντού μια άλλη Ελλάδα· μια Ελλάδα που ακόμα και σήμερα έχει να προσφέρει περισσότερα αγαθά πολιτισμού στον κόσμο από το «σουβλάκι», το «μουσακά», το «γύρο» και τη «ρετσίνα». Η ιδέα και κυρίως η επιτυχία του Ελληνικού Φεστιβάλ μιλά από μόνη της. Και σαν να μη φτάνει αυτή: η θαυμάσια συναυλία που οργανώσατε στην Tonhalle με την παρουσία του ίδιου του Θεοδωράκη έρχεται να επισφραγίσει ένα έργο μεστό έμπνευσης, δράσης, οραμάτων, απήχησης. Ένα έργο άξιο θαυμασμού και μίμησης.

 

 

 

Που οφείλονται αυτά; Στο γεγονός ότι η Ελλάδα για τον κ. Γενικό μας βρίσκεται πιο κοντά από ότι η καρδιά του, για να παραφράσω τον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα και να χρησιμοποιήσω μια ωραία εικόνα του. Ο κ. Γενικός δεν είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Düsseldorf· είναι η ίδια η Ελλάδα στο Düsseldorf. Είναι η πατρίδα μας έτσι όπως τη νιώθουμε - ή έτσι όπως θα έπρεπε να είναι: ανοιχτή και φιλόξενη, ενδιαφέρουσα, κοσμοπολίτικη, επικοινωνιακή, οξυδερκής, χωρίς εγωισμούς και άλλα συμπλέγματα -  αλλά και παραδοσιακή και κλασσικά όμορφη. Διαρκώς σε εγρήγορση (το όνομα «Γρηγόρης» μάλλον δεν είναι τυχαίο), ποτέ σε χαλάρωση.

 

 

 

Δεν διστάζω να ομολογήσω ότι σας θαυμάζω. Καμαρώνω σαν πατέρας σας, που σας βλέπω να τρέχετε παντού - και παντού να γίνεστε δεκτός με εκτίμηση, με θαυμασμό, με αγάπη. Σε μια εποχή που αναζητούμε τα πρότυπα, έχω να σας επιδείξω με περηφάνια ως προοπτική για τα παιδιά μας.

 

 

 

Σας θαυμάζω και σας συγχαίρω ως φίλος για την αξιόλογη σύζυγό σας Μαρία και την εξαιρετική οικογένεια την οποία έχετε δημιουργήσει. Για τις τρεις θυγατέρες σας: τη Δέσποινα, την Κατερίνα και την Άννα. Χωρίς το στήριγμα των τεσσάρων Χαρίτων ασφαλώς θα είχατε καταφέρει λιγότερα. Ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, δεν διστάζω να πω, αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση.

 

 

 

Οι Ιάπωνες μας έχουνε μάθει ότι «μια ζωή διαρκεί μια γενιά· το καλό όνομα πολύ περισσότερο». Η θητεία σας εδώ διήρκησε τέσσερα χρόνια το καλό σας όνομα θα το μνημονεύουμε πολλές τετραετίες ακόμα. Ως το όνομα ενός από τους καλυτέρους Πρέσβεις που πέρασαν από κοντά μας!

 

 

 

Δεν θα ήθελα να φύγετε όμως από κοντά μας χωρίς ένα ενθύμιο. Κάτι το οποίο να σας θυμίζει εμάς και τα χρόνια που περάσατε μαζί μας. Ο Χρυσός Σταυρός πρώτης τάξεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας που θα σας απονείμω αμέσως αποτελεί ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης για όσα έχετε προσφέρει στον Ελληνισμό της Βορείου Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Δεχθείτε τον παρακαλώ με όλες τις θερμές μας ευχαριστίες και τις καλύτερες ευχές για το προσωπικό, το οικογενειακό και το υπηρεσιακό σας μέλλον.

 

 

 

Δεχθείτε τον επίσης και ως κίνητρο για την επιστροφή σας ίσως στην ηγεσία της διπλωματικής αποστολής της Πατρίδας μας εδώ στην Γερμανία – πράγμα το οποίο σας το ευχόμαστε και μας το ευχόμαστε!